![]() |
![]() |
اخلاق و جوان
مظاهری ، حسین ، قم ، انتشارات شفق ، چاپ اول ، 1374، 224 صفحه، رقعی .
اثرفوق که به روش توصیفی و خطابی نوشته شده است . درچهار فصل به مسائل اخلاقی جوانان و نیز حساسیت های انسان در دوره جوانی و اهرم های مثبت تربیتی جوانان با تکیه بر آموزه های دینی قرآن و حدیث می پردازد. مؤلف در فصل اول با عنوان « جوان و نیروهای کنترل کننده » ضمن تأکید بر حساس بودن دوران جوانی برای پیشگیری از خطر انحراف و سقوط جوان ده عامل بازدارنده را شرح و شماره می کند که عبارت اند از: عقل ، وجدان اخلاقی ، آداب و رسوم اجتماعی ، احترام به قانون ، انعطاف پذیری ، نماز، ایمان عقلی و قلبی ، تربیت خانوادگی ، تربیت فرهنگی و تربیت اجتماعی . « مسؤلیت جوان » عنوان فصل دوم است. دراین فصل چهار نوع مسؤلیت برای جوان بیان شده است : « مسؤلیت جسمانی » دراین بحث نخست از بعد جسمی و روحی انسان می گوید و جسم آدمی را وجود آلی و نردبان کمال و تعالی روح او می خواند و سپس به برخورد پیامبر(ص) با افراط و تفریط نسبت به امور مادی و معنوی می پردازد و یادآور می شود که نشاط و شادابی لازمه سلامت و ضرورت جوانی است چه ، با دلمردگی و اضطراب و اندوه سرانجام جسم فرد هم چون روحش بیمار می شود. سپس عوامل بروز نگرانی و اضطراب را برمی شمارد (صفات رذیله ، اختلافات خانوادگی ، آرزوهای بی جا ، چشم و هم چشمی ) و به عوامل ایجاد نشاط و آرامش چون : ( ساده زیستی ، تسلیم و رضا ، اشتغال به ذکر باری تعالی ، انصراف از غم و غصه ، پرهیز از منفی بافی ) می پردازد. « مسؤلیت روحی » دراین جا از مسؤلیت جوان نسبت به روح و روان خویش می گوید و از این رهگذر به معنای روح و پیوند عمیق ارتباط با خدا و تعالی روح و اینکه از خدا بریدن برابر است با سقوط کامل روح و درافتادن در گرداب زندگی حیوانی اشاره می کند. و درادامه به « مسؤلیت اجتماعی و مسؤلیت عبودیت و بندگی » می پردازد. فصل سوم « ازدواج » دراین فصل نخست از اهمیت ازدواج یاد می کند ، سپس به موانعی که در راه ازدواج است اشاره و هریک را شرح می دهد . فصل چهارم « کار و کوشش » در این فصل کارهای نیکو و شایسته را از دیدگاه اسلام به پنج بخش ( عبادت ، کارفرهنگی ، کارتولیدی ، کار توزیعی ، کارخدماتی ) تقسیم و درباره هریک توضیحاتی همراه با ذکر مصادیق از آن و نیز برخی مسائل اخلاقی کار و کوشش را تبیین می کند. و درپایان شرایط کار شایسته را بر می شمارد.
اخلاق اجتماعی جوانان
ظهیری، علیاصغر، قم، انتشارات انصاری، چاپ چهارم، 1385، 144 صفحه، رقعی.
نویسنده در این کتاب به بررسی و تحلیل اخلاق اجتماعی جوانان میپردازد و درصدد پاسخگویی به سؤالات ذیل میباشد: با چه کسی همنشین هستید؟، برای آینده خود چه فکری کردهاید؟، با محیط و اوضاع اجتماعی چگونه برخورد میکنید؟، در مورد والدین خود چه نظری دارید؟، جمال و زیبایی چه نقشی در زندگی شما دارد؟ و بالاخره تا چه حد به فضایل و رذایل اخلاقی اهمیت میدهید؟کتاب از نه بخش تشکیل شده است.عناوین و موضوعات بخش اول عبارتند از: جوانان و انتخاب دوست (رفاقت و دوستی در قرآن و روایات، با سه کس همنشین مباش، عاقبت همنشینی)، بخش دوم «جوانان و برخورد با اعتیاد» بخش سوم« جوانان و فسادهای اجتماعی»، بخش چهارم «جوانان و عشق به زیبایی»، بخش پنجم« جوانان وانتخاب شغل»(عوامل موفقیت در انتخاب شغل، آثار و فواید کار)، بخش ششم «جوانان و پدر و مادر» (احترام پدر و مادر در قرآن، رضایت خدا، بزرگترین صاحبان حق، نتیجه احترام، دعای پدر و مادر مستجاب میشود)، بخش هفتم «جوانان و معنویت» (آثار توجه به معنویات، نقش معنویت درموفقیت جوانان، بازی با روح، تو هم خدا را امتحان کن، ادب کردن نفس)، بخش هشتم «جوانان و فضایل اخلاقی »(توجه به نماز، نماز نور دیده رسول خدا (ص)،تارکان نماز، حکایتی درباره نماز، توسل به نماز، حلال مشکلات، معصومان و نماز، شبزندهداری و سحرخیزی، تلاوت قرآن، چهارده معصوم و قرآن، توسل به اهل بیت، ترک معصیت، تواضع و فروتنی)، بخش نهم « رذایل اخلاقی در آیینه داستانها» (چشمچرانی، شوخیهای حرام و پیروی از غریزه جنسی).
اخلاق جوانی از دیدگاه امیرمؤمنان امام علی بن ابیطالب (ع)
جواهری، محمدرضا، مشهد، انتشارات خیرالبریه، چاپ اول، 1382، 96 صفحه، رقعی.
در این کتاب ضمن معرفی جوان و ویژگیهای او، مسائل مهم دوران جوانی و مشکلات جوانان و سفارشهای مهم به جوانان در مکتب تربیتی و اخلاقی امام علی (ع) مورد تبیین قرار میگیرد. تأثیرپذیری جوان و آمادگی او برای رشد و شکلگیری شخصیت و اتصاف وی به فضائل انسانی از منظر امام علی (ع) از مهمترین موضوعات کتاب حاضر است. از دیدگاه نویسنده امام علی (ع) با آگاهی کامل از مراحل رشد و تحول انسان و روانشناسی و جامعهشناسی جوان و نیازهای روانی و جسمی او، کلماتی نورانی در راه درمان مشکلات جوانان و عوامل و موانع رشد و سعادت آنها در نهجالبلاغه بر زبان رانده است که استخراج آنها از این کتاب راهگشای تمام جوان میباشد. روح پرسشگر جوان در نهجالبلاغه مورد توجه قرار گرفته و توصیه به جوانان برای کسب معرفت و یافتن پاسخ برای سؤالات، مورد تأکید آن حضرت واقع شده است. خودسازی، عبادت، سختگوشی، خردورزی، توصیه به نماز، تأکید بر ازدواج و اشتغال، انس با قرآن، آراستگی و ادب، آراستگی ظاهر و بعضی از نکوهشهای علی (ع) درمورد جوانان از مباحث کلی این کتاب است
آنچه باید جوان بداند
رشیدپور، مجید، ویراسته: آسیه رحیمی، تهران، انتشارات انجمن اولیاء و مربیان، چاپ اول، 1384، 186 صفحه، رقعی.
در این کتاب نگارنده اطلاعات و راهکارهایی را درباره جوانان مطرح نموده افزون برآن مسائل و مشکلات اجتماعی، اخلاقی آنان را با این عناوین بازگو کرده است: دوره جوانی، ویژگیها و نیازهای عمومی نوجوانان (شک و تردیدگرائی، خیالپردازی، جوان و شخصیت طلبی)، در دوره بلوغ به یاری نوجوانان بشتابیم، اهداف تربیت در دوره جوانی، اهمیت تربیت در دوره جوانی، سرنوشت جوان چگونه رقم میخورد؟، رسالت سنگین انسانها، مشکل جوانان در چیست؟، علتشناسی و ریشهیابی، با نوجوانان چگونه رفتار کنیم؟، فردا دیر است جوانان خود را دریابیم، بحران آسیبهای اجتماعی، چه زمانی نبوغهای خفته بیدار میشوند؟، با پذیرش جوانان استعدادهای آنان را شکوفا سازیم، جوانان را با واقعیتها آشنا کنیم، اعجاز ایمان و تأثیرات آن، تربیت دینی و اخلاقی، بیدارسازی حس مذهبی در کودکان، ایثار و فداکاری، استقامت و پایداری جوان، هویتیابی، کرامت انسانی، تربیت در پرتو شخصیت، جوانان باید به خود ایمان داشته باشند، اندیشه جوان را پرورده سازیم .....
به گزارش روابط عمومى مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى(ره)، رویش، واحد نوجوان مرکز انتشارات امام خمینى(ره)، در اولین گام، به برکت نام سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و یاد یاران پاکش، 9 جلد از مجموعه 40 جلدی اصحاب عاشورا را با نظارت علمى برخى از اعضاى هیات علمى گروه تاریخ مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى(ره) منتشر نموده است.
این مجموعه که براى نوجوانان 10 تا 18 ساله در نظر گرفته شده، حاصل تلاش نگارنده محترم، جناب آقاى مهدى وحیدى صدر در بررسى و استخراج مطالب از منابع تاریخى معتبر بوده است. هر چند در مواردى به دلیل محدودیت مطالب تاریخى مورد اعتماد، داستان پردازى به نحو دلپذیر نیز صورت گرفته است.
ناصر بهرامى
در رابطه با نشر کتاب و نشریه، کشور ما ایران نسبت به بعضى از کشورها بسیار عقب مىباشد. به همین جهت باید مسئولین امر و محققان تلاش کنند تا بتوانند ایران را که امالقراى جهان اسلام محسوب مىشود، به جایگاه والاى خود برسانند. البته بحمدالله کارهاى بسیار خوبى شده و کتابهاى ارزنده و ارزشمندى از محققان و علماى بزرگ به چاپ رسیده است؛ اما این مقدار کفایت نمىکند و باید بیشتر به این امر پرداخت و در رابطه با زندگانى ائمه اطهارعلیهم السلام بیشتر پرداخته شود. زیرا همه الگوهاى ما در زندگى، همین بزرگواران هستند. البته در رابطه با زندگانى بعضى از این بزرگواران، کارهاى فراوانى انجام شده؛ اما متأسفانه پژوهش و نشر کتاب در رابطه با بعض دیگر، مانند امام جوادعلیه السلام، بسیار کم مىباشد!مجموعهاى که در پیش روى خوانندگان مىباشد، کتابهایى است که مستقلاً در رابطه با امام جوادعلیه السلام نوشته شده است.
الف)موضوع: عمومى
1. الامام محمد الجوادعلیه السلام، مهدى آیةاللهى، فارسى، ترجمه، قم، 1374 ش، کتابخانه آیةالله خامنهاى.
2. الرسول والذرارى - معصوم یازدهم، زندگانى و چهره درخشان امام محمد بن علىالجوادعلیه السلام، احمد سیّاح، فارسى، تألیف، تهران، کتابفروشى حمید و اسلام، 1382 ش.، جیبى، 112 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.
3. امام جوادعلیه السلام، فارسى، تألیف، قم، سازمان تبلیغات اسلامى، 168 ص، کتابخانه پژوهشکده باقرالعلومعلیه السلام.
4. اعجوبه اهلالبیت، شرح جامع از زندگى حضرت امام جوادعلیه السلام، سید ابوالفضل طباطبایى - مهدى اسماعیلى، فارسى، تألیف، قم، نشر ائمه، 1382 ش، کتابخانه دفتر تبلیغات اسلامى.
5.الامام الجواد قدوه و اسوة، العلامه سید محمدتقى المدرسى، عربى، تألیف، اول، قم، رابطة الاخوة الاسلامیه، 1404 ق.، رقعى، 71 ص، کتابخانه تخصصى تاریخ اسلام و ایران.
6. الامام محمد بن على الجوادعلیه السلام، عبدالزهراء عثمان محمد، عربى، تألیف، اول، مشهد، مجمع البحوث الاسلامیه، 1408 ق.، رقعى، 34 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.
7. الامام الجوادعلیه السلام، هیئت تحریریه مؤسسه بلاغ، عربى، تألیف، دوم، تهران، مؤسسه بلاغ، 1408 ق.، جیبى، 119 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.ب)
8. برگزیده منتهى الآمال، زندگى امام محمد تقىعلیه السلام، رضا استادى، فارسى، تلخیص، اوّل، قم، دفتر نشر برگزیده، 1380 ش.، رقعى، 60 ص.
9.برگزیدگان - حضرت امام جوادعلیه السلام، فارسى، تألیف، تهران، بنیاد بعثت، 1374 ش.ت)تحلیلى از زندگى امام محمدتقىعلیه السلام، فضل الله صلواتى، فارسى، تألیف، خرد، 615 ص، آستان قدس رضوى.تحلیلى از زندگى و زمان امام جوادعلیه السلام، قوام الدین وشنوى، فارسى، تألیف، قم، تشیّع، 1379 ش.، 129 ص، کتابخانه آیةالله مرعشى - کتابخانه پژوهشکده باقرالعلومعلیه السلام.
10. تاریخ اسلام در عصر امام رضا و امام جوادعلیهما السلام، على رفیعى، فارسى، تألیف، قم، تحسین، 1382 ش. پ)
11. پیشواى نهم حضرت امام محمدتقىعلیه السلام، هیئت تحریریه مؤسسه در راه حق، فارسى، ترجمه، هشتم، قم، انتشارات در راه حق، 1376 ش، رقعى، 56 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.ج)
12. جوانترین ستاره - مجموعه دوازده قصه از زندگى امام جوادعلیه السلام، مسلم ناصرى، فارسى، تألیف، تهران، پیام آزادى.
13. جدى فروزان، عباس فیض، فارسى، تألیف، قم، رقعى، 320 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.
14. جزاء اعداء الامام الجواد فىدارالدنیا، السید هاشم الناجى الموسوى الجزائرى، عربى، تألیف، اول، قم، نشر دانش، 1419 ق.، وزیرى، 95 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.ح)
15. حیات پاکان - داستانهاى زندگى امام رضا و امام جواد و امام هادىعلیهم السلام، مهدى محدّثى، فارسى، تألیف، اول، قم، بوستان کتاب، 1382 ش، رقعى، 101 ص.
16. حضرت امام محمدتقىعلیه السلام، عبدالامیر مولازاده، فارسى، تألیف، اول، تهران، انتشارات اعلمى، 1359 ش، وزیرى، 35 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى، فصلنامه مشکوة، ش 45، ویژه نوجوانان.چ)
17. چهل داستان و چهل حدیث از امام جوادعلیه السلام، عبدالله صالحى، فارسى، تألیف، اول، قم، مهدىیار، 1381 ش، رقعى، 136 ص، کتابخانه پژوهشکده باقرالعلومعلیه السلام.
18. چشمه جود، در مدح و منقبت امام محمدتقىعلیه السلام، عباس على اسدى (صبا)، فارسى، تألیف، اول، مشهد، بنیاد پژوهشهاى اسلامى، 1383 ش، وزیرى، 142 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.د)
19. درختى که بار درآورد، داستانهاى زندگى امام جوادعلیه السلام، مجید ملامحمدى، فارسى، تألیف، اول، قم، بوستان کتاب، 1382 ش، رقعى، 62 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.20
. داستان زندگى امام جوادعلیه السلام، امیر مهدى مراد حاصل، فارسى، تألیف، تهران، کانون انتشارات پیام نور، 1378 ش.
21. داستانهایى از امام کاظم و امام جوادعلیهما السلام به انضمام سوگنامه، قاسم میرخلفزاده، فارسى، تألیف، قم، مهدىیار، 1380 ش.
22. دعاى عاشقان (زیارت نامه، ادعیه، نماز) امام جوادعلیه السلام، عباس قمى، فارسى، تألیف، تهران، بشارت - میراد، 1380 ش.ر)
23. راویان وحى، سید مهدى شمس الدین، فارسى، تألیف، اول، قم، نور نگار، 1376 ش، پالتویى، 48 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.
24. راویان مشترک فریقین از امام جوادعلیه السلام، فاضل عرفان، فارسى، تألیف، تهران، هشتمین کنفرانس بینالمللى وحدت اسلامى، 1374 ش - 1416 ق، 15 ص، کتابخانه آیةالله مرعشى نجفى.ز)25
. زندگانى حضرت امام جوادعلیه السلام و جلوههایى از ولایت، مرتضى مدرسى چهاردهى، فارسى، تألیف، دوم، تهران، جیبى، 152 ص، کتابخانه تخصصى تاریخ اسلام و ایران.
26. زندگى امام محمدتقىعلیه السلام، عقیقى بخشایشى، فارسى، تألیف، قم، نسل جوان، جیبى، 119 ص، کتابخانه تخصصى تاریخ اسلام و ایران.
27. زندگانى امام جوادعلیه السلام مظهر تقوى وجود، حسین ایمانى یامچى، فارسى، تألیف، اول، قم، چاپ سپهر، 1376 ش، رقعى، 252 ص، کتابخانه تخصصى تاریخ اسلام و ایران.
28. زندگانى امام محمدتقى نهمین پیشواى معصومعلیه السلام، عقیقى بخشایشى، فارسى، تألیف، اول، قم، نسل جوان، 1399 ق، جیبى، 119، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.
29. زندگانى حضرت امام جوادعلیه السلام، مرتضى مدرسى چهاردهى، فارسى، تألیف، امیر، 253 ص.
30. زندگانى چهارده معصومعلیهم السلام، زندگانى امام محمدتقىعلیه السلام، منصور کریمیان، فارسى، تألیف، اول، تهران، اشرفى، 1379 ش، رقعى، 40 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.31. زندگى امام جوادعلیه السلام، احمد صادقى اردستانى، فارسى، تألیف، اول، قم، مؤسسه فرهنگى - انتشاراتى نقش، 1376 ش، رقعى، 255 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.32. زندگانى جواد الائمه امام محمدتقىعلیه السلام، ابراهیم سلطانى، فارسى، ترجمه، تهران، آرام دل، 1382 ش.33. زندگى امام جوادعلیه السلام، سید محمد حسینى شاهرودى، فارسى، تألیف، تهران، فیض کاشانى، 1375 ش. 34. زندگى سیاسى امام جوادعلیه السلام، سید محمد حسینى، فارسى، ترجمه هشتم، قم، دفتر انتشارات اسلامى، 1375 ش، رقعى، 144 ص، کتابخانه پژوهشکده باقرالعلومعلیه السلام.35. زندگى حضرت امام محمد جوادعلیه السلام، حمیدرضا کفاش، فارسى، ترجمه، عابد، 1381 ش، رقعى، 72 ص.36. زندگى امام نهم امام محمدتقىعلیه السلام، دفتر تحقیق نهضت سوادآموزى، فارسى، تألیف، تهران، نهضت سوادآموزى، 1374 ش، کتابخانه آیةالله خامنهاى. 37. زندگانى امام محمدتقىعلیه السلام، حسین عمادزاده اصفهانى، تهران، شرکت سهامى طبع کتاب، 1341 ش، وزیرى، 334 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى قم، فصلنامه مشکوة، شماره 45.س)38. سیره عملى اهلبیت، امام محمدتقىعلیه السلام، سید کاظم ارفع، فارسى، تألیف، اول، تهران، نشر تربیت، 1380 ش، وزیرى، 39 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.39. سرورالفؤاد یا زندگانى حضرت امام جوادعلیه السلام، ابوالقاسم سحاب، فارسى، تألیف، اول، تهران، اسلامیه، 1374 ق، رقعى، 285 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.40. ستارگان درخشان، ج 11، محمد جواد نجفى، فارسى، تهران، اسلامیه، 198 ص، کتابخانه فیضیه.41. سرچشمههاى نور، امام جوادعلیه السلام، محمود شریفى، فارسى، تألیف، اول، چاپخانه امین، 1368 ش، جیبى، 168 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.42. ستاره درخشان، سرگذشت امام محمدتقىعلیه السلام، محمد جواد نجفى، فارسى، تألیف، پنجم، قم، کتابفروشى اسلامى، جیبى، 200 ص، کتابخانه دفتر تبلیغات اسلامى قم.43. ستاره درخشان آسمان ولایت، مصطفى برقعى، فارسى، تألیف، 1398 ق، کتابخانه دفتر تبلیغات اسلامى قم.ص)44. صحیفه امام جوادعلیه السلام، جواد قیومى اصفهانى، فارسى، تألیف، قم، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، 1382 ش. ع)45. عطیةالجواد، سید مصلح الدین مهدوى، فارسى، تألیف، حسینیه جوادالائمهعلیه السلام، 158 ص.46. عجایب و معجزات شگفتانگیزى از امام جوادعلیه السلام، فارسى، تألیف، قم، گل یاس، 1379 ش.ف)47. فى رحاب رسول الله و اهلبیته، سید هاشم موسوى، تألیف، اول، المشرق للثقافة والنشر، 1425 ق، 66 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.گ)48. گذرى بر زندگى حضرت امام محمدتقىعلیه السلام، محمود خسروى، فارسى، تألیف، قم، مهرخوبان، 1379 ش.49. گهرهاى تقوى، چهل حدیث از امام جوادعلیه السلام، محمد حسین فلاحزاده، فارسى، تألیف، اول، قم، نشر معروف، 1382 ش، جیبى، 40 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.م)50. ماهنامه زائر، ویژه نامه جواد الائمهعلیه السلام، مؤسسه فرهنگى توس، فارسى تألیف، مشهد، آستان قدس رضوى، 1377 ش، رحلى، 120 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیه السلام.51. مهربانترین نگار، زندگى حضرت امام جوادعلیه السلام، مهدى شمس الدین، فارسى، تألیف، قم، نورنگار، 1377 ش، کتابخانه آیةالله خامنهاى.52. مهمانى از مدینه، داستان زندگانى امام جوادعلیه السلام، رضا شیرازى، فارسى، تألیف، تهران، پیام آزادى، 1375 ش.و)53. وفاة الامام محمد الجوادعلیه السلام، شیخ حسین بن الشیخ محمد بن الشیخ احمد بن عصفور الدرازى البحرانى، عربى، تألیف، اول، نجف، حیدریه، 1371 ق. رقعى، 34 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.54. وفاة الامام الجوادعلیه السلام، عبدالرزاق الموسوى المقرّم، عربى، تألیف، اول، قم، الشریف الرضى، 1371، وزیرى، 102 ص، کتابخانه پژوهشکده باقرالعلومعلیه السلام.55. ولادة امام محمد الجوادعلیه السلام، سید محمد حسین طالقانى، عربى، تألیف، نجف، دارالمعارف، 1387 ق، رقعى، 24 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى، فصلنامه مشکوة، ش 45.ن)56. نگاهى به زندگى سیاسى امام جوادعلیه السلام، سید محمد حسینى، فارسى، ترجمه، قم، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، 1381 ش، کتابخانه آیةالله خامنهاى. 57. نگاهى به زندگى امام جوادعلیه السلام، محمد محمدى اشتهاردى، فارسى، تألیف، اول، چاپ فتاحى، 1374 ش، رقعى، 144 ص، کتابخانه تخصصى تاریخ اسلام و ایران.58. نگاهى گذرا بر زندگانى امام جوادعلیه السلام، دکتر پرویز لولاور، فارسى، ترجمه، دوم، مشهد، آستان قدس رضوى، 1372 ش، رقعى، 177 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.59. نماز و عبادت امام جوادعلیه السلام، عباس عزیزى، فارسى، تألیف، قم، صلاة، 1382ش.ملحقات60. امام جوادعلیه السلام، امید امیدوار، فارسى، تألیف، قم، انتشارات شفق، 1355 ش، جیبى، 32 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى، فصلنامه مشکوة، ش 45، ویژه نوجوانان.61. الامام التاسع ابوجعفر محمد الجوادعلیه السلام، شیخ محمد حسن قبیسى عاملى، عربى، تألیف، بیروت، سلسلة الحلقات الذهبیه، 1403 ق، وزیرى، 117 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...62. الامام التاسع الامام محمد بن على الجوادعلیه السلام، گروه نویسندگان، عربى، تألیف، قم، در راه حق، 1370 ش، رقعى، 43 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...63. الامام التاسع محمد الجواد، شیخ محمد رضا حکیمى حایرى، عربى، تألیف، بیروت، انتشارات اعلمى، 1412 ق، وزیرى، 335 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...64. الامام الجوادعلیه السلام، گروه نویسندگان، عربى، تألیف، بیروت، دارالزهراء، 1412 ق، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...65. الامام محمد الجوادعلیه السلام، گروه نویسندگان، عربى، تألیف، قم، مؤسسة الامام الحسینعلیه السلام، 1413 ق، رقعى، 25 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...66. الامام محمد الجوادعلیه السلام، گروه نویسندگان، عربى، چاپ سوم، بیروت، الدارالاسلامیه، 1410 ق، وزیرى، 25 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...67. الامام محمد الجوادعلیه السلام، على محمد على دُخیّل، عربى، تألیف، دوم، بیروت، دارالتراث الاسلامى، 1394 ق، رقعى، 77 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...68. الامام المعجزة محمد الجوادعلیه السلام، کامل سلیمان، عربى، تألیف، بیروت، دارالکتاب اللبنانى، 1412 ق، وزیرى، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...69. حضرت امام محمدتقىعلیه السلام، فضل الله کمپانى، فارسى، تألیف، تهران، انتشارات مفید، 1362 ش، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...70. زندگانى امام جوادعلیه السلام، سیف الله یعقوبى قمشهاى، فارسى، تألیف، تهران، مسجدالغدیر، 1364 ش، رقعى، 124 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى اسلامى...71. زندگانى امام محمدتقىعلیه السلام، حسین محاسبیان - صابر کرمانى، فارسى، تألیف، تهران، انتشارات اقبال، 1342 ش، رقعى، 48 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...72. ذکرى میلاد الامام محمد الجوادعلیه السلام، گروه نویسندگان (روحانیون کربلا)، عربى، تألیف، نجف، مطبعة الغرى، 1386 ق، رقعى، 32 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...73. ذکرى وفاة الامام محمد الجوادعلیه السلام، گروه نویسندگان (روحانیون کربلا)، عربى، تألیف، نجف، مطبعة العرى، 1386 ق، رقعى، 32 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى...
ب )موضوع: تحقیقى
74. الامام الجواد من المهد الى اللحد، سید محمد کاظم القزوینى، عربى، تألیف، اول، قم، مؤسسه الرساله، 1414 ق، وزیرى، 447 ص، کتابخانه تخصصى تاریخ اسلام و ایران.75. الحیاة السیاسة للامام الجوادعلیه السلام، جعفر مرتضى عاملى، عربى، تألیف، اول، بیروت، الدار الاسلامیه، 1405 ق، وزیرى، 117 ص، کتابخانه تخصصى تاریخ اسلام و ایران.76. اعلام الهدایة الامام محمد بن علىالجوادعلیه السلام، عربى، تألیف، اول، قم، مجمع العالمى لاهلالبیت، 1422 ق، وزیرى، 251 ص، کتابخانه پژوهشکده باقرالعلومعلیه السلام.77. الامام الجوادعلیه السلام، مؤسسة البلاغه، عربى، تألیف، تهران، مؤسسه البلاغ، 1409 ق، کتابخانه اهلبیت آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.78. برگزیده ناسخ التواریخ، زندگانى معصوم نهم، ج 3، فارسى، تألیف، تهران، اسلامیه، 1350 ق، وزیرى، 400، کتابخانه دفتر تبلیغات اسلامى قم.79. حیاة الامام محمد الجوادعلیه السلام، باقر شریف القرشى، عربى، تألیف، نشر توسّط، مؤلف، 1418 ق، وزیرى، 282 ص، کتابخانه تخصصى تاریخ اسلام و ایران.80. سبل الرشاد الى اصحاب الامام الجوادعلیه السلام، عبدالحسین الشبسترى، عربى، تألیف، اول، المکتبة التاریخیة المختصه، 1421 ق، وزیرى، 360 ص، کتابخانه تخصصى تاریخ اسلام و ایران.81. موسوعة الامام الجوادعلیه السلام، زیر نظر آیةالله خزعلى،عربى، تألیف، اول، قم، مؤسسة ولىّالعصر للدراسات الاسلامیه، 1419 ق، کتابخانه آیةالله مرعشى نجفى.82. مسند الامام الجوادعلیه السلام، شیخ عزیز الله عُطاردى، عربى، تألیف، اول، مشهد، کنگره جهانى امام رضاعلیه السلام، 1410 ق، وزیرى، 355 ص، کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.83. موسوعة کلمات الامام الجوادعلیه السلام، گروه نویسندگان پژوهشکده باقرالعلوم، عربى، تألیف، اول، قم، سازمان تبلیغات اسلامى قم، 1380 ش، نورالسّجاد، 1422 ق، وزیرى، 320 ص، و نیز کتابخانه آیةاللّه مرعشى نجفى - کتابخانه آستانه مقدسه حضرت معصومهعلیها السلام.84. مستدرک عوالم العلوم والمعارف والاحوال من الآیات و الاخبار والاقوال الامام محمد بن على الجوادعلیه السلام، سید محمدباقر المرتضى الموسوى الموحدّ الأبطحى الاصفهانى، عربى، تألیف، اول، قم، مؤسسة الامام المهدى، 1331، وزیرى، 736 ص، کتابخانه تخصصى تاریخ اسلام و ایران.ملحقات85. التقى الجوادعلیه السلام، مهدى لکنهودى کراچى، اردو، تألیف، جمعیت خدّام عزا، 1385 ق، رقعى، 32 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى، فصلنامه مشکوة، ش 45.86. الموعظة الجوادیه، تاج العلماء سید على محمد بن سلطان العلماء سید محمد نقوى نصیرآبادى لکهنودى، اردو، تألیف، 1312 ق، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى، فصلنامه مشکوة، ش 45.87. حضرت امام محمدتقىعلیه السلام، گروه نویسندگان، اردو، تألیف، مؤسسه در راه حق، 1405 ق، رقعى، 55 ص، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى، فصلنامه مشکوة، ش 45.88. تحفة المستمعین سوانح امام جوادعلیه السلام، سیّد اولاد حیدر بلگرامى هندى، اردو، تألیف، هند، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى، فصلنامه مشکوة، ش 45 89. زاد المتقى سوانح حیات امام الجواد التقىعلیه السلام، نواب احمد حسین، اردو، تألیف، هند، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى، فصلنامه مشکوة، ش 45.90. سوانح امام تقىعلیه السلام، سید مرتضى حسین، اردو، تألیف، تذکرة علماى امامیه پاکستان، 1407 ق، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى، فصلنامه مشکوة، شماره 45.91. موعظة التقیة، سید على بن ابوالقاسم حایرى قمى لاهورى، اردو، تألیف، 1343، سالن نشریات دفتر تبلیغات اسلامى، فصلنامه مشکوة، شماره 45.
گزیده کتابشناسى زیارت
عبدالله امینى
در این مقاله در پى آنیم که گزیدهاى از کتابهاى زیارت را به خوانندگان عزیزبنماییم. برخى از این گونه کتابها، نزد همگان شناخته شده و مورد استفاده روزانه ماست;همچون مفاتیح، که در بیان زیارتنامهها و آداب زیارات است. آنچه در این مقاله مىآید، کتابهایى است که مىتواند مورد استفاده همه باشد. این کتابها معمولا به زبان فارسى و در سالهاى اخیر نگاشته شده است. نگارنده بیش از سیصد و پنجاه عنوان کتاب در موضوع زیارت را به دست آورده، کهمستقیم و یا غیرمستقیم در این باره است. کتابهاى معرفى شده به تبیین فلسفه زیارت، آداب آن، زیارتگاهها، ثواب زیارت،پاسخ به شبهات و اعتقادات مخالفان زیارت از جمله وهابىها ، شرح و تفسیربرخى زیارتها، خاطرات و سفرنامههاست. بازیابى این کتابها با همکارى پژوهشکده باقرالعلوم(ع) و کتابخانه آیهاللهمرعشى نجفى میسر شد. همگان مىتوانند به مراکز مزبور مراجعه کرده، کتابهاىبیشترى بیابند; کتابهایى که گاه دستنویس و مفید براى پژوهشگران است و هریک گفتمان مستقلى را مىطلبد. معرفى اجمالى آثار 1- زیارت، جواد محدثى، حوزه نمایندگى ولى فقیه در امور حج، 1371 این کتاببه تبیین جنبههاى مختلف حج و زیارت همت مىگمارد. زیارت، قلمرو دل و وادىمحبت; زیارت، زمینهساز معرفت و محبت; نقش زیارت در عصر خفقان و خشونت; پیوندحج و زیارت با رهبرى; زیارت و فلسفه یاد و نقش تربیتى زیارت از جمله فصلهاىاین کتاب است. 2- شفاء السقام فى زیاره خیر الانام، على بن عبدالکافى السبکى الشافعى، مجلسدائره المعارف العثمانیه، عربى، 1402، هند این کتاب ده باب به ترتیب ذیلدارد: احادیث وارده در زیارت; احادیث مربوط به زیارت گرچه با واژه زیارتنباشد احادیث وارده درباره سفر زیارتى; سخنان علما در استحباب زیارت;زیارت، نزدیکى به خداست; سفر زیارتى قربه الى الله است; رد شبهات; توسل واستغاثه; زندگى انبیا و شفاعت. 3- فلسفه زیارت، احمد عابدى، زائر،1376 این کتاب، ترجمه و شرح رساله«زیاره القبور» فخررازى است. این کتاب به بحث عقلى و فلسفى درباره زیارتپرداخته، از آن رو که توسط یکى از علماى سنىمذهب که معروف به «امامالمشککین» بوده است نوشته شده، از اهمیت ویژهاى برخوردار است. از جملهفصلهاى این کتاب: فوائد زیارت قبور، حکم فقهى زیارت قبور و زیارت قبور درآثار فیلسوفان است. 4- وسیله المحبین الى زیاره المقربین، فارس الحسون، عربى،1409، قم نویسنده در مقدمه کتاب در بیان فلسفه زیارت مىنگارد: خداوند مىفرماید: «یا ایهاالذین آمنوا اتقوا الله وابتغوا الیه الوسیله»; معناى وسیله که امر بهابتغاى آن شدهایم، چیست؟ ابتغاى وسیله به معناى توسل به خدا به توسط مقرباناوست. این کار مانند آنچه مشرکان انجام مىدادند، نیست; زیرا آنها «وسیله»را عبادت مىکردند و مدعى تقرب به خدا به واسطه «وسیله» بودند; به آنامیدها بسته، از آن مىترسیدند نه از خدا! آنها مشرک بودند، زیرا معتقد بهاستقلال «وسیله» در ربوبیت و عبادت بودند. این کار برخلاف ابتغا و توسل به«وسیله»اى است که ما انجام مىدهیم، زیرا ما به پیروى از دستور خداوند وبراى وصول به او، از «وسیله» استفاده مىکنیم. «وسیله» چه کسى است؟ روشن است «وسیله»، پیامبر و کسانى هستند که ایشانامر به تمسک به آنان کرده است; یعنى عترت و اهل بیت او; زیرا پیامبر فرمود: (انى تارک فیکم الثقلین، ما ان تمسکتم بهما لن تضلوا ابدا: کتاب الله وعترتى اهل بیتى، فانهما لن یفترقا حتى یردا على الحوض.) نگارنده سپس آدابزیارت را برمىشمارد; از جمله: برهنه کردن پا، متانت در گفتار و کردار، مقابلو طرف راست و چپ قبور نماز نخواندن، غسل زیارت، پوشیدن زیباترین و تمیزترینلباسها، مزاحمتبراى دیگران فراهم نکردن، خواندن اذن دخول، نزدیک شدن بهضریح تا حد ممکن، زیارات وارده و معتبر را خواندن، به جا آوردن دو رکعت نماززیارت، بوسیدن ضریح، زیارت به نیابت از والدین، حضور قلب، توبه و استغفار. در این کتاب مهمترین زیارات وارده چهارده معصوم با ذکر مصادر و سند آوردهشده، درباره نص زیارات، تحقیق و مقابله به عمل آمده است. نویسنده ضمن ذکردعاى عهد، زیارت جامعه کبیره و صغیره و دعاى بعد از زیارت، زیارتنامه قمربنىهاشم(ع) و فرزندان ائمه(علیهم السلام ) را در کتاب درج مىکند. معرفى اجمالى آثار ضمنى 1- ستارگان درخشان، محمد جواد نجفى، انتشارات اسلامیه، ج4 و11 و15 نویسنده،مجموعهاى بیش از ده جلد که هر جلد آن اختصاص به یک معصوم دارد به رشتهتحریر در آورده است. در جلد چهارم (در صفحات 114- 116)به بحث درباره زیارت پرداخته، به نقل از کتاب «علل الشرایع» حدیثى ازامام صادق(ع) مىنگارد، که امام حسن(ع) از پیامبر(ص) سؤال کرد: «پاداش زائرشما چیست؟» پیامبر فرمود: «هر کس مرا یا پدر تو یا برادر تو و یا تو راچه ما زنده باشیم، چه نباشیم زیارت کند، لازم است در روز قیامت او را زیارتکنم و از گناهانش برهانم.» در صفحه 225- 226 این کتاب، روایات دیگرىدرباره زیارت ذکر شده است; «ابن قولویه» در «کامل الزیاره» از محمد بنیحیى اشعرى که اهل رى بوده است روایت مىکند، وى به حضور امام علىالنقى(ع) مشرف شد. امام از وى پرسید کجا بوده است، اشعرى عرض کرد به زیارتسیدالشهدا رفته است. امام فرمود: «آگاه باش! زیارت قبر حضرت عبدالعظیم کهنزد شماست مثل زیارت حسین بن على است!» جهت آگاهى از روایات زیارت و ثواب آن، خواندن این کتابتوصیه مىشود. در جلد یازدهم این مجموعه (صفحه 108 121) روایاتى از پیامبرو ائمه(علیهم السلام ) در فضیلت زیارت ذکر شده، کیفیت زیارت امام جواد(ع)بیان مىشود. و در جلد پانزدهم (صفحه 174 181) زیارت حضرت ابوالفضل(ع) باذکر آیات و روایاتى که بر جواز زیارت و رامیداشتشهدا دلالت دارد، آوردهمىشود. در صفحه176 این کتاب، مبحث «بوسیدن ضریح» مطرح شده، به شبهات واشکالهاى پیرامون آن پاسخ داده مىشود. 2- اسلام در پرتو تشیع، حسین خراسانى، میهن در معرفى این کتاب باید نوشت: اینکتاب از دکترین اسلام و عقاید شیعه که بزرگترین مذهب اسلامى استبحثمىکند. از صفحه 200 211 به بحث درباره زیارت پیامبر و آداب زیارت اختصاصدارد. نگارنده به نقل از «قسطلانى» در کتاب«المواهب الدنیه»، «السنن الکبرى» بیهقى، محمد بن ادریس شافعى و دیگربزرگان اهل سنت روایاتى را از پیامبر درباره زیارت خود نقل مىکند. او به نقل گفتههاى «ابن حجر» در رد «ابن تیمیه» پرداخته، اجماع علماىاسلام بر مشروعیت زیارت را بیان مىدارد. 3- اسلام و روانشناسى، محمد آل اسحاق این کتاب همان گونه که از عنوان آنپیداستبه جنبههاى روحى آداب اسلامى از جمله زیارت (صفحه 445- 451) مىپردازد. در این بخش مباحث ذیل تدوین گشته است: زیارت چیست؟ انواع زیارت،محتواى زیارتنامه و زیارت شهدا. نگارنده در زمینه ریشه روانى زیارت مىنویسد: «اسلام حرکت مذهبى را از انقلاب وجدان آغاز مىکند و با عوض کردن الگوها دروجدان، شخصیت انسان را دگرگون مىسازد، لذا اگر بگوییم در مکتب تربیتى اسلاماز الگوها حداکثر استفاده مىشود، خلاف نگفتهایم. پیامبر اکرم(ص) و ائمهمعصومین(علیهم السلام ) الگوهاى تضمین شده الهى هستند و در قرآن مجید [ازآنها] به عنوان «اسوه حسنه» تعبیر شده است. رابطه مسلمان با پیامبر ومعصومین(علیهم السلام ) در حد یک عقیده مذهبى نیست، بلکه نبوت و امامت، خطعملى اسلام است. لذا در زیارتنامه به کلمه «صراط مستقیم» تعبیر شدهاند. پساگر بگوییم معصومین، راه خدا هستند، خلاف نگفتهایم.» 4- آیین جعفرى، هادىنورى، چاپخانه مجلس، 1324 این کتاب نیز از شمار کتبى است که در بخشى از آنعقاید مخالفان عمل زیارت بررسى و نقد مىشود. در صفحات226 تا 231 این کتاببه تبیین عقاید وهابیون در حرمت زیارت قبر رسول الله(ص) پرداخته، دلیل ایناعتقاد را روایت «لاتشد الرحال الا الى ثلاثه مساجد» ذکر مىکند; وهابىها براین باورند که «شد رحال» و بار و بنه زیارت بستن جز براى مسجد الحرام،مسجد النبى و مسجد الاقصى روا نمىباشد. آنها این باور را به حدیث نبوى نسبتمىدهند، ولى نگارنده کتاب «آئین جعفرى» بر این عقیده است که: این روایت را«ابن عباس» نقل کرده، «خبر واحد» و ظنآور است، و ما روایات صحیح دیگرىداریم که به جزم دلالتبر جواز زیارت مىکنند. باید افزود خود پیامبر بهمسافرتهاى مختلفى مىرفت و این عمل ثابت مىکند منظور پیامبر از این حدیثاگر آن را بپذیریم حرمت مسافرت و زیارت نبوده است، بلکه ایشان در صدد بیانفضیلت این سه مسجد بودهاند. گو اینکه ممکن است این روایت متعلق به زمان قبلاز نسخ و تغییر حکم باشد، چون روایتى از «ابن ابى ملیکه» مىگوید: «عایشهرا دیدم که از زیارت قبر برادرش «عبدالرحمان» برمىگشت، به او گفتم: رسولالله از زیارت قبور نهى کرده است، عایشه گفت: آرى، ولى بعد فرمود: نهیتکم منزیاره القبور، فمن اراد ان یزور فلیزر.» در ادامه مباحث این کتاب، در فصل«استحباب زیارت قبور نزد مسلمین» آمده است: رسول الله(ص) به زیارت شهداىاحد و بقیع مىرفت و این عمل، سیره مسلمانان بود. حتى «ابن تیمیه» در رسالهزیارت قبور مىنگارد: رسولالله فرمود: هرگاه زیارت قبور مىروید، بگویید: السلام علیکم اهل دار قوم مؤمنین و انا ان شاء الله بکم لاحقون. ابن تیمیهمىافزاید: رسول الله فرمود: زیارت قبور، مانند نماز بر میت است و نوعى دعاستو از این جهت است که خداوند، پیامبر را از این عمل (زیارت) در مورد منافقانبازداشت; ابن تیمیمه اشاره به آیه «لاتصل على احد منهم مات و لا تقم علىقبره» دارد، که به راحتى مىتوان فهمید منظور از «لاتقم على قبره» زیارتقبور است. «نسائى» یکى از علماى اهل سنت در رساله سوم در باب زیارتبیتالمقدس در کتاب سنن زیارت، به نقل از «ابن تیمیه» مىنویسد: رسولالله(ص) فرمود: خداوند، ملائکهاى را در اطراف قبر من موکل کرده است تا سلامامتم را به من برسانند. نگارنده کتاب «آئین جعفرى» در ادامه به نقل از«سنن نسائى»، «ابن ماجه» و «احیاء العلوم غزالى» به ذکر احادیثىدرباره زیارت پرداخته، به روایتى از «ابوهریره» اشاره مىکند، که پیامبرفرمود: «زوروا القبور فانها تذکرکم الاخره.» و به نقل از وى (ابوهریره)مىنگارد: رسول الله(ص) قبر مادرش را زیارت، و بسیار گریه کرد. سپس نویسنده به نقل روایاتى دیگر از «دارقطنى»، «بیهقى» و «غزالى»مىپردازد، که با ذکر احادیثى، زیارت را روا شمردهاند; از جمله «غزالى» در«احیاء العلوم» به نقل از «نافع» مىنویسد: بیشتر از صد مرتبه، ابنعمر رادیدم که کنار قبر رسول الله مىآمد و مىگفت: السلام على النبى، السلام علىابىبکر و السلام على ابى! در صفحه 285- 294 این کتاب به مبحث فلسفه زیارتپرداخته شده، نویسنده معتقد است: زیارت راه یکتاپرستى است، زیرا از ابتداحرکت زائر، یکتاپرستى، خداشناسى و پیمودن راه توحید است; او در ابتداى سفرمىگوید: بسم الله، لا حول و لا قوه الا بالله، توکلت على الحى الذى لایموت، و درزمان ورود به مزار مىگوید: الله اکبر کبیرا والحمدلله بکره و اصیلا، الحمدللهالذى هدانا لهذا و ما کنا لنهتدى لولا ان هدانا الله، زائر در زیارتنامهمىخواند: اشهد انک قد اقمت الصلاه و آتیت الزکاه و امرت بالمعروف و نهیت عنالمنکر و اطعت الله و رسوله حتى اتیک الیقین. 5- آئین جمعه، آیهالله حاج میرزا محمدتقى موسوى اصفهانى، تحقیق و نشر مدرسهامام مهدى، قم، 1348 ه. این کتاب درباره دعا، شرافت آن، امر به آن، رد شبهات وارده و در شرایطدعاست. در باب هشتم این کتاب (صفحه293- 303) به بیان فضیلت زیارتسیدالشهدا و کیفیت آن پرداخته شده، در مقصد نهم (صفحه439- 448) فضیلتزیارت قبور مومنان در روز جمعه با ذکر سند احادیث وارده در این خصوصبیان شده است. معرفى گزارشى آثار در کتابهاى ذیل نیز به عنوان موضوع اصلىیا فرعى مطالبى درباره زیارت آمده است: 1- ارتباط با ارواح، اکبر صادق، موضوع: زیارت اموات و سخنان امام على(ع) باآنها. 2- اسلام و هنر، محمود بستانى، موضوع: زیارت و هنر. 3- افکار عمومى و ارتباطات، على اسدى، موضوع: بحثى در زیارت و زیارتعاشورا. 4- امام حسین بن على، موسى خسروى، موضوع: سوگوارى و زیارت امامحسین(ع) . 5- امراء هستى، ابوالفضل نبوى، موضوع: ولایت در زیارت جامعه. 6- با راهیان قبله، علیرضا محمد خانى، موضوع: زیارت اماکن مقدسه. 7- چهره درخشان حسین بن على، على ربانى خلخالى، موضوع: تربت امام حسین(ع) وزیارت او. 8- حج، محسن قرائتى، موضوع: زیارت ائمه و پیامبر(علیهم السلام ) . 9- ثواب الاعمال، شیخ صدوق، (ترجمه: على اکبر غفارى)، نشر صدوق، موضوع: زیارت و عزادارى. 10- حضرت معصومه، محمد محمدى اشتهاردى، موضوع: طریقه زیارت امامزادهها. آیین جعفرى هادى نورى چاپخانه مجلس 11- ره توشه زائرین حضرت رضا، سید مهدى شمسالدین، موضوع: زیارت امام رضا(ع) . 12- رهبر زوار، اسماعیل هاشمى، موضوع: چهل حدیث در زیارت ائمه و آداب سفربراى زیارت. 13- سخنى چند درباره خداشناسى، شهید محمد جواد باهنر، موضوع: زیارت واحترام قبور ائمه(علیهم السلام ) . 14- سیماى فرزانگان، رضا مختارى، موضوع: دعا، زیارت، توجه و توسل بهائمه(علیهم السلام ) . 15- شام سرزمین خاطرهها، مهدى پیشوایى، موضوع: زیارت قبور شهیدان وشخصیتهاى بزرگ اسلامى و قبور شخصیتهاى بزرگ اسلام در حومه دمشق. 16- عقاید و تعالیم شیعه، محمد رضا مظفر (ترجمه: محمد مجتهدى شبسترى)،موضوع: شیعه و زیارت قبور پیشوایان دینى. 17- توسل از دیدگاه عقل و قرآن و حدیث، سید محمد ضیاءآبادى، موضوع: زیارت قبور. این کتابها به گونه مستقیم درباره زیارت نیست، بلکه بخشهایى از آن به اینموضوع اختصاص دارد
فرهنگ کوثر - شماره 17
امام على(ع) از نگاه دانشوران: دانشوران شیعه
به اهتمام: مهدى مهریزى, هادى ربانى,چاپ اوّل, تهران, وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى, سازمان چاپ و انتشارات, 1380, 608ص, وزیرى.
جلد اول از مجموعه امام على(ع) از نگاه دانشوران شامل 68 مقاله از دانشوران شیعه است. مقالات کتاب از لحاظ موضوعى در پنج حوزه جاى مى گیرند که عبارتند از: زندگى نامه امام على(ع); صفات و فضایل او; حکومت و حکمرانى او; آثار او, شامل نهج البلاغه, غررالحکم, مصحف على(ع), کتاب على(ع), و دیوان امام على(ع) و داورى ها و اعترافات درباره او. مقالات کتاب براساس الفباى نام نویسندگان مرتب شده و در پایان کتاب نمایه موضوعى متن براى بازیابى اطلاعات, درج شده است. عناوین برخى مقالات از این قرار است: زندگى نامه امیرالمؤمنین(ع), محمدمهدى جعفرى; منزلت امام على(ع), امام خمینى(ره); سیماى امیرالمؤمنین(ع) از مسجدالحرام تا مسجد کوفه; محمدابراهیم آیتى; امام در مقام فرمانروایى, عادل ادیب; رابطه انسان با دیگران; سید حسن امین; على(ع) و اسلام, مهدى بازرگان; و جامعیت امام على(ع), کمال الدین میثم.
امام على(ع) از نگاه دانشوران: دانشوران اهل سنت, خاورشناسان
چاپ اوّل, تهران, وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى, سازمان چاپ و انتشارات, 1380, 504ص, وزیرى.
سومین شماره از مجموعه (امام على(ع) از نگاه دانشوران) مشتمل بر مقالاتى از علما و اندیشمندان اهل سنّت, همچنین خاورشناسان مشهور جهان درباره على(ع) است. این مقالات عمدتاً در پنج موضوع مختلف جاى مى گیرند که عبارتند از: (زندگى نامه امام على(ع); صفات و فضایل او; حکومت و حکمرانى او; آثار او شامل نهج البلاغه, غررالحکم, مصحف امام على(ع), کتاب على(ع) و دیوان امام على(ع); و داورى ها و اعترافات درباره او. مقالات به ترتیب الفباى نام نویسندگان مرتب شده است. عناوین برخى از مقالات عبارتند از: بیعت با على(ع), ابن خلدون; على بن ابى طالب(ع), حسن ابراهیم حسن; على(ع) چهره درخشان اسلام, ابن ابى الحدید; کشته شدن على(ع) و سبب آن, محمد بن جریر طبرى; افضلیت على(ع), عبدالفتاح عبدالمقصود; بر تارک تاریخ, جرج جرداق; در سایه کعبه, گابریل دانگیرى; شخصیت على بن ابى طالب(ع), سلیمان کتانى و اختلاف جانشینى, ویلفرد مادلونگ
زبان آشناآشنایی با امام عصر، توسط دکتر علی هراتی و به همت انتشارات آفاق برای بار پنجم تجدید چاپ شد. دکتر علی هراتیان نویسنده «آشنایی با امام عصر» از ابتدای کتاب به بیان سرگذشت خود پرداخته و چگونگی طی دوران زندگی خود و گشتن پی گمشدهاش را عنوان میکند. گمشدهای که نمیتوان سراغ او را از کسی گرفت و در متن اصلی کتاب، گمشدهاش را امام زمان خود مینامد.
کتاب متن روانی دارد که مورد اقبال جوانان قرار گرفته و باعث شده هم اکنون چاپ پنجم آن در حال انتشار باشد. این کتاب در قطع خشتی با جلد سلفون و در 142 صفحه تنظیم شده است.
هدف تدوین این کتاب آشنایی جوانان با امام زمان خود به صورتی نوین است. از این کتاب در طی دوسال اخیر بیست هزار نسخه به چاپ رسیده که چاپ پنجم آن با تیراژ 3000 نسخه ای در راه است.
آشنایی با امام عصر بر اساس منابع کمال الدین شیخ صدوق، جلد 52 بحارالانوار، مکیال المکارم، اصول کافی، کتاب الحجت و کتاب شیفتگان حضرت مهدی(عج) تهیه و تدوین شدهاست.
در قسمتی از این کتاب میخوانیم:
در کتاب جغرافی ما صحبتی از «ذی الطوی» و «رضوی» نبود.
در کلاس تاریخ، کسی مرا با تاریخ غیبت، غربت و تنهایی تو آشنا نساخت.
در درس دینی به ما نگفتند «باب الله» و «دیان دین» حق تویی!
کاش در کنار زبان بیگانه، زبان گفتگو با تو را نیز -که آشناترین و دیرینترین مونس فطرتهای بشر است- به ما میآموختند! کتابهای بریل ویژه امام زمان(عج)انتشارات مسجد مقدس جمکران کتابهای بریل خود را که با موضوع امام مهدی(عج) نوشته شده است همزمان با نیمه شعبان به کتابخانههای سراسر کشور اهدا میکند.حجتالاسلام حسین احمدی مدیر انتشارات مسجد مقدس جمکران در گفتگو با خبرنگار ایبنا در قم از اهدای کتابهای بریل به کتابخانههای سراسر کشور با موضوع مهدویت جهت استفاده روشندلان علاقهمند هم زمان با نیمه شعبان سال روز ولادت امام عصر(عج) خبر داد.
وی نام این بسته را «ناپیدا ولی با ما» اعلام کرد و افزود: کتابهای آخرین پناه، فریادرس، مهربانتر از مادر، سرود سرخ انار، صبح فرامیرسد، سقا خود تشنه دیدار و ... جزو این کتابها هستند که در اختیار نابینایان قرار میگیرند.
وی تیراژ هریک از این کتابها را 3 هزار نسخه اعلام کرد و گفت: علاوه بر این کتب کتابهای دیگری نظیر بامداد بشریت و رسول ترک در رابطه با امام زمان(عج) را در دست ویراستاری داریم که با همکاری سازمان بهزیستی آماده چاپ خواهند شد.
احمدی اضافه کرد: این کتابها علاوه بر اهدا به کتابخانههای عمومی سراسر کشور در اختیار روشندلان علاقهمندی که به مسجد مقدس جمکران مشرف میشوند نیز قرار میگیرد. بازنویسی معجم الامام مهدی(عج) بعد از سه سالمتن بازنویس «معجم الامام مهدی(عج)» توسط مجموعه ای از محققین بنیاد معارف اسلامی به چاپ میرسد.به گزارش ایبنا بازنویسی «معجم الامام مهدی(عج)» سه سال به طول انجامیده است. این کتاب دوبار به عنوان کتاب سال ولایت شناخته شد.
در تدوین این کتاب که پیرامون مسائل مختلف فرهنگ مهدویت است از هشتصد منبع که چهارصد منبع آن مربوط به اهل تسنن بوده، استفاده شده است.
انتشار بازنویسی معجم الامام مهدی(عج) را انتشارات بنیاد معارف اسلامی قم برعهده دارد. این کتاب در هشت جلد تنظیم شده و قطع آن وزیری میباشد. هریک از جلدهای این کتاب به طور متوسط دارای پانصد صفحه بوده و در تیراژ پنج هزار تایی وارد بازار می شود.سیمای حضرت مهدی(عج) در قرآنسیمای حضرت مهدی(عج) در قرآن، ترجمه کتاب المحجت فی مانزل فی القائم الحجت(عج) است که توسط علامه سیدهاشم بحرانی تالیف و توسط سیدمهدی حائری قزوینی ترجمه شده است.به گزارش ایبنا در کتاب اصلی «المحجت فی مانزل فی القائم الحجت(عج)» 120 آیه از قرآن گردآوری شده است که سیدمهدی حائری مصحح متن عربی و مترجم کتاب به فارسی سیزده آیه دیگر را نیز به روش نویسنده به آن افزوده است.
از میان منابع مورد استفاده مولف در تنظیم این اثر میتوان به احتجاج علامه طبرسی، الاختصاص و الارشاد شیخ مفید، اعیانالشیعه، عملالعامل شیخ آملی و بحارالانوار علامه مجلسی اشاره کرد.
بحرانی همچنین مولف آثاری چون الرجال فی تفسیرالقرآن، منابعالشیعه، الهادی و ضیاءالنادی، وفاتالنبی(ص)، وفاتالزهرا(س) و معجزاتالنبی(ص) است.
چاپ چهارم سیمای حضرت مهدی(عج) در قرآن با 584 صفحه به بهای 68000 ریال در هزار و پانصد نسخه انتشار مییابد. انتظار، منتظر، وظایف منتظران» نیمه شعبان میآیدکتاب «انتظار، منتظر، وظایف منتظران» نیمه شعبان سال جاری از سوی نشر موعود منتشر خواهد شد.به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در این کتاب مجموعهای از روایات نقلشده از ائمه معصومین(ع) پیرامون موضوع انتظار و وظایف منتظران حضرت مهدی(عج) آوردهشدهاست.
کتاب «انتظار، منتظر، وظایف منتظران» کار گروه پژوهش نشر موعود است که در قطع پالتویی روانه بازار خواهدشد.
این کتاب هماکنون در مرحله چاپ قرار دارد
زندگانی حضرت امام حسن مجتبی(ع) منتشر شد گروه ادب: کتاب«زندگانی حضرت امام حسن مجتبی(ع)» نوشته «محمّدعلی نورائی یگانه» توسط انتشارات پرتو خورشید به چاپ رسید. به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) در این کتاب آمده است: «معمولاً با مرور حوادث زندگی ائمه اطهار (ع)، میبینیم که زندگی ایشان پر است از مظلومیت و رنجدیدگی این حضرات از خلق. اگرچه زندگی امیرالمؤمنین (ع)، امام حسن مجتبی(ع) و امام حسین(ع) به دلیل پیوندی که با حکومت و سیاست دارد نقش پررنگتری در تاریخ به خود گرفته است، اما همه معصومان(ع) از یک رنج یکسان و یک مظلومیت مشابه رنج بردهاند. امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: «به تعداد ریگهای بیابان و پشم شتران به من ظلم شده است.» در این کتاب به «در میلادیه رسول خدا (ص)»، «مبعث خاتمالانبیاء (ص)»، « شهادت جانسوز رسول خدا (ص)»، «در شهادت رسول خدا(ص)»،«پدر در میلادیّه امیرالمؤمنین (ع) »، «به مناسبت عید سعید غدیرخم»، «شهادت امام علی(ع)» و «در شهادت امیرالمؤمنین(ع)» پرداخته شده است. این کتاب به کوشش انتشارات پرتو خورشید در 199 صفحه در تیراژ 2000 نسخه به چاپ رسیده است.
نیایشهای پیامبر اسلام(ص) گروه ادب: کتاب «نیایشهای پیامبر(ص)» که برای نخستینبار در یک جلد منتشر شدهاست، در کمتر از سه ماه به چاپ دوم رسید. به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) این کتاب بهکوشش «محمود مهدوی دامغانی» انجام و در آن بیش از 150 دعا بیان شده است. نیایشهای پیامبر(ص) در میان مجموعههای رسمی سنت نبوی گردآوری شده است اما بیشتر این نیایشها را میتوان در منابعی یافت که به قصد تاریخنگاری، تربیتی و ادبی نوشته شدهاند. در بخشی از این کتاب چنین میخوانیم: «خداوندا، آن کس که مرا دوست میدارد، پاکدامنی و خودبسندگی روزیاش کن و آن کس که مرا دشمن میدارد دارایی و فرزند بسیار. خداوندا به دانش، توانگرم ساز. به بردباری، زیورم بخش. به پرهیزگاری، گرامیام دار و به تندرستی، بیارایم. خداوندا از تو، بهسوی تو راهی ساده و آسان میخواهم به پناه تو میروم از گزند هر سلطانی که فرمانروایاش کردهای در اوج چیرگی است.» میتوان گفت پراکندگی این نیایشها در کتابهای مذکور حاکی از جای خالی چنین مجموعهای، بهصورت مجزا، در کنار آثاری چون احادیث، نهجالبلاغه و صحیفهسجادیه است. چاپ دوم این کتاب در 256 صفحه و با بهای 3000 تومان بهکوشش انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد منتشرشد.
پیام های دیگران ( < language=java type=text/java>document.write(get_cc(939271))> 0) link شنبه
سخنی با پژوهشگران و محققان گرامی
کتاب شناسی
اولین پایگاه تخصصی کتاب شناسی و مأخذ شناسی
[عناوین آرشیوشده]
![]() |
![]() |